Talent Management – hur gör man?

Del två: Upskill och reskill

Välkommen tillbaka! I denna följetong delar vi med oss av våra bästa tips till dig som sitter med den strategiska kompetensförsörjningen på ditt bord. Dagens arbetsmarknad är tuff och många företag tävlar om vem som lyckas attrahera de mest kvalificerade talangerna. Ofta är det dock värt att flytta en del av sitt fokus från rekrytering till det interna organisationsarbetet. Utveckla strategier som bevarar och utvecklar kompetensen som redan finns hos er!  Men hur gör man för att på bästa sätt behålla sina talanger? Låt oss presentera två framgångsrecept: upskill och reskill.

Lästips! Missade du förra delen av följetongen? Läs den här!

Kompetensutveckling – satsa på upskill!

Företag som inser vikten av personlig utveckling hos sina medarbetare kommer också ha lättare att behålla dem. Upskill syftar till att ge medarbetarna möjlighet att uppdatera och förfina den kunskap de redan har. Det gynnar både företagets tillväxt och konkurrenskraft samtidigt som det bidrar till att talangerna stannar kvar. Därför är det viktigt att utveckla interna processer som garanterar en kontinuerlig validering av medarbetarnas kompetens. Genom att sätta sådana processer i rullning får ni stenkoll på vilka specifika kunskaper era talanger har och vad de behöver för att hålla sig uppdaterade! Ni kan på så sätt rikta resurserna och satsa på rätt upskill för rätt medarbetare. Nöjdare medarbetare utlovas!

Vidareutbildning – investera i reskill!

Reskill är det precis vad det låter som – att lära sig om något helt nytt! När krav på ny kunskap växer fram behöver företag rekrytera ny kompetens, men på dagens arbetsmarknad råder det inte alltför sällan brist på sådana talangfulla personer. Istället för att ge sig in i en ny rekryteringsdjungel kan reskilling vara det perfekta alternativet! Se er omkring på arbetsplatsen: Vilka medarbetare sitter på värdefulla talangegenskaper? (Tips! Talanger utmärker sig bland annat genom sin förmåga att ta egna beslut och vara drivande på arbetsplatsen). Se till att dessa stjärnor får möjlighet att lysa starkare och förvärva helt ny kunskap – lärdomar som ni sedan förvaltar och drar nytta av. En win-win situation!

Behåll talangerna med ett starkt arbetsgivarvarumärke!

När ni erkänner och synliggör medarbetarnas kompetens och tillgodoser dem med bra utvecklingsmöjligheter, kommer ni utan tvekan att bli mer attraktiva i talangernas ögon! Nu hoppas vi att ni har samlat på er ytterligare två användarvänliga redskap att lägga i verktygslådan.

I nästa del, som också blir den sista i följetongen, grottar vi ner oss i hur ni kan stärka ert Employer Brand. Att förbli en attraktiv arbetsgivare är en grundförutsättning för att utvecklas som företag, och det gäller att highlighta sina styrkor på intresseväckande sätt.

Vi ses!

Skapa attraktiva rekryteringsannonser