Talent Management – hur gör man?

Del ett: Attrahera för att rekrytera

Idag är nog de flesta överens om att det är absolut nödvändigt att arbeta aktivt med Talent Management, eller strategisk kompetensförsörjning, för att attrahera och behålla marknadens bästa talanger. Men hur går man egentligen tillväga för att sätta upp en framgångsrik plan och på så sätt bli mästare på Talent Management? 

I denna tredelade följetong får du konkreta tips och inspirerande vägledning i hur er organisation kan arbeta med Talent Management på ett strategiskt sätt. Häng med!


Attrahera rätt kompetens

Identifiera, attrahera – rekrytera! Hur ser du som rekryterare till att rätt person rekryteras till rätt arbetsplats? Det är lättare sagt än gjort att håva in den rätta kandidaten. Oftast sitter kvalificerade talanger redan upptagna hos konkurrerande organisationer. Därför är det en grundförutsättning att arbetsgivare jobbar aktivt med sitt arbetsgivarvarumärke för att kommunicera vad det är som gör dem attraktiva. Följande steg lägger grunden till den första pusselbiten i er strategiska kompetensförsörjningsplan, nämligen: att attrahera rätt kandidater till er organisation!

1. Målgruppsanalys – identifiera er drömkandidat!
Ni vill hitta talanger som bidrar till verksamheten, passar in, trivs och vill arbeta kvar hos er. Därför är målgruppsanalysen A och O. Att identifiera vilken medarbetare ni söker efter är en förutsättning för att lyckas! Ställ er frågor som: Vilka medarbetare skulle trivas hos oss? Vilken kompetens är vi i behov av? Vilka grundläggande värderingar hos kandidaten behöver matcha med våra? Gör en medarbetarprofil och identifiera er drömkandidat!

2. Attrahera rätt kompetens genom att lyfta fram ert arbetsgivarvarumärke!
Sätt ord på er företagskultur, era visioner och mål samt vad som gör er unika och attraktiva i kandidatens ögon. Vilka är vi som företag och arbetsgivare? Vad är det som gör oss unika? Och vad vill vi lyfta fram i vårt erbjudande till den identifierade målgruppen?

“Vi hjälper våra kunder med att lyfta fram sitt arbetsgivarerbjudande på ett sätt som attraherar rätt målgrupp! Att luta sig tillbaka mot ett starkt varumärke räcker inte när du ska locka kompetens! Arbetsgivarvarumärket är allt för att attrahera kandidater som matchar organisationen.”

Julia, Copywriter & Digital Marketer på Jobtip

3. Välj kommunikationskanaler med omsorg!
För att kunna attrahera talanger på ett effektivt sätt är en analys av kommunikationskanalerna en väl värd investering. Ta reda på vart och i vilka kanaler era framtida talanger befinner sig! Gör en djupdykning i er kandidatanalys och se över vad era potentiella medarbetare är intresserade av – det gör det enklare och mer kostnadseffektivt när ni riktar kommunikationen i träffsäkra kanaler.

En studie från Internetstiftelsen 2019 visar att sociala medier är en av de mest attraktiva kanalerna för Sveriges befolkning. Vi har skrivit ihop en sammanställning av rapporten, läs den här:  “Svenskarna och Internet”. 

4. Rekrytera rätt och på bästa sätt
Nu är det dags att göra en behovsanalys på vilken arbetsinsats eller kompetens som behövs för att ni ska kunna ta er verksamhet till nästa nivå. Men glöm inte att det är lika viktigt att se till att rekryteringsprocessen är tydlig och attraktiv för kandidaterna – allt för att skapa den bästa kandidatupplevelsen!

To be continued…
I nästa del fortsätter vi
med att guida er genom Talent Management-arbetets mest centrala del – nämligen vikten av att investera i upskill och reskill för era befintliga medarbetare.

Skapa attraktiva rekryteringsannonser