På UX writing-föreläsning med Mattias Åkerberg från Please copy me

Det absolut bästa vi på Jobtip vet är att ha stenkoll på vad som händer inom digital marknadsföring och inte minst – det allra senaste på copy-fronten! Eftersom en stor del av våra dagar spenderas just framför tangentbordet tog vi chansen och smet iväg på lite kompetensutveckling ett par timmar förra onsdagen. På agendan stod copy-gurun Mattias Åkerbergs föreläsning om UX writing!

Det var fullsatt på Västsvenska Handelskammaren och pennorna gick varma mot anteckningsblocken. Kort och gott – vi fick lära oss massor om hur vi kan använda UX writing i arbetet med vår hemsida och våra applikationer!

Som copywriter är det lätt att tänka att text alltid ska sälja och beröra – raka motsatsen till UX writing som snarare har som uppgift att guida och hjälpa. Det är en speciell balansgång att skriva texter som människor vill läsa men som samtidigt håller sig i bakgrunden.

Förutom några vattentäta knep för att lyckas med sin UX writing bjöd Mattias på flera roliga exempel på när microcopyn gått lite fel. Det blev en eftermiddag i igenkännighetens tecken om oklara felmeddelanden, vilseledande hemsidor och komplicerade inloggningsprocesser. Helt och hållet den typ av frustration som kunskapstörstande copywriters som vi gläds åt att sätta tänderna i!


Skåda ett klockrent exempel på microcopy gone wrong! Användaren leds till ett empty state där det saknas en uppmaning till att ta nästa steg. Det känns dessutom ganska ologiskt att man hittar sina vänner genom “Settings” som den svårförstådda texten antyder. Det är inte heller särskilt uppmuntrande att läsa att man inte har några vänner… En enkel lösning genom UX writing menar Mattias Åkerberg skulle vara en call to action-knapp som lyder något i stilen med: “Click here to add friends” ✌️


Vi var jättenöjda med föreläsningen! Särskilt för att den faktiskt bekräftade att vi tänkt rätt med vår nuvarande UX writing samtidigt som den väckte nya tankar och idéer på områden vi definitivt skulle kunna utvecklas inom. Nu börjar arbetet med att förvalta vår nyfunna kunskap! Vi kommer börja med att se till att vi alltid använder ord som:

– leder och uppmuntrar till handling
– gör våra andvändarprocesser omöjliga att missförstå

Tack Mattias för en oförskämt bra onsdagsaktivitet!

Skapa attraktiva rekryteringsannonser